[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Karta obserwacji ucznia
Obszar Sprawdzana Kryterium Punktacja
wymagań czynność wykonania (0 lub 1)
Planowanie 1. Zaplanowanie Zapisał według kolejności
kolejności następujące czynności:
wykonywanych odważenie surowców,
czynności przygotowanie surowców,
zaparzenie mąki żytniej,
odstawienie zaparzki do
dojrzewania,
dozowanie zaparzki, kwasu, mąki
pszennej, roztworu soli oraz
mleczka drożdżowego do dzieży,
miesienie ciasta, posypanie
powierzchni mąką, obserwowanie
fermentacji, sprawdzenie
dojrzałości
2. Zaplanowanie Zapisał: mąka żytnia, mąka
niezbędnych surowców, pszenna, woda, sól, drożdże,
urządzeń i sprzętu termometr, sito, miesiarka, miarka
kontrolno- do odmierzania wody, waga
-pomiarowego
3. Obliczenie ilości Obliczył ok. 1,0 kg wody
wody dozowanej do
ciasta
Organizowanie 4. Organizowanie Zgromadził potrzebny sprzęt
stanowiska stanowiska pracy i surowce do wykonania zadania
pracy 5. Sprawdzenie stanu Sprawdził sprawność mieszarki
technicznego maszyn, i wagi
urządzeń i sprzętu
kontrolno-
-pomiarowego
6. Dobranie środków Do wykonywania zadania ubrał się
ochrony indywidualnej w fartuch ochronny, czepek
zasłaniający włosy oraz buty
ochronne
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
31
Wykonanie 7. Odważenie kwasu Odważył kwasu  4,20 kg, mąki
zadania i surowców zgodnie żytniej do zaparzki  ok. 0,80 kg,
z recepturą mąki pszennej 4,40 kg, wody  ok.
1,0 kg, soli  0,13 kg i drożdży 
0,10 kg
8. Sporządzenie Sporządził zaparzkę z 0,80 kg
zaparzki mąki żytniej i 1,60 kg wody
9. Przesianie mąki Przesiał mąkę pszenną za pomocą
pszennej sita
10. Zmierzenie Zmierzył temperaturę kwasu,
temperatury kwasu, zaparzki, mąki i odczytał
zaparzki, mąki temperaturę otoczenia
i otoczenia
11. Obliczenie Obliczył temperaturę dolewki
temperatury dolewanej wody
wody do ciasta
12. Ustalanie Ustalił temperaturę dolewanej
temperatury wody wody do ciasta
13. Przeniesienie kwasu Przeniósł półprodukty do dzieży
i zaparzki do dzieży
14. Dozowanie wody W czasie miesienia dolewał wodę
do ciasta
15. Dozowanie mąki, Wsypał przesianą mąkę pszenną,
solanki i mleczka solankę i mleczko drożdżowe do
drożdżowego do dzieży ciasta
16. Mieszanie ciasta Wymieszał wszystkie składniki do
uzyskania jednolitej konsystencji
17. Sprawdzenie Sprawdził temperaturę ciasta za
temperatury ciasta pomocą termometru
18. Posypanie Posypał powierzchnię ciasta mąką
powierzchni górnej
cienką warstwą mąki
19. Odstawienie do Odstawił do fermentacji
fermentacji i obserwował jej przebieg
i obserwowanie jej
przebiegu
20. Przeprowadzenie Po 0,5h fermentacji przeprowadził
oceny organoleptycznej ocenę organoleptyczną: wyglądu
zewnętrznego, konsystencji,
zapachu i smaku
21. Ustalenie Ustalił zakończenie po
zakończenia przeprowadzeniu oceny
fermentacji organoleptycznej (dotknięcie
dłonią)
22. Utrzymanie ładu Utrzymywał ład i porządek na
i porządku stanowisku pracy
Prezentowanie 23. Prezentowanie Ocenił jakość ciasta
i ocena i ocena wykonanego i wskazał ewentualne
wykonanego zadania nieprawidłowości
zadania
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
32
Materiały dla ucznia:
- instrukcja,
- plan działania,
- odpowiednia ilość surowców,
- zadanie praktyczne do wykonania.
Instrukcja dla ucznia
1. Przeczytaj uważnie instrukcję.
2. Przeanalizuj treść zadania typu próba pracy.
3. W trakcie wykonywania zadań będziesz obserwowany przez nauczyciela.
4. Na wykonanie zadania masz 4 godziny.
5. Pracuj samodzielnie.
6. Zapisz w przygotowanym miejscu w Planie działania następujące informacje:
- kolejność wykonywanych czynności,
- wykaz niezbędnych półproduktów, surowców i materiałów pomocniczych oraz sprzęt
kontrolno-pomiarowy, maszyny i urządzenia
- obliczenia wody i temperatury dolewki wody do ciasta.
7. Zorganizuj stanowisko pracy.
8. Sprawdz stan techniczny maszyn, urządzeń i sprzętu kontrolno-pomiarowego.
9. Dobierz środki ochrony indywidualnej.
10. Wykonaj czynności zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony
przeciwpożarowej. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • modologia.keep.pl