[ Pobierz całość w formacie PDF ]

rowanej olejem blasze w ogrzanym uprzednio piekarniku.
Kruchy placek z suszonymi morelami: posiekać 1/2 kostki masła z 2 szklankami przesianej mąki
pszennej, dodać 1/2 szklanki wody, szczyptę soli, krótko zagnieść ciasto, odstawić na 10 minut, a
następnie rozwałkować je i wyło\yć do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Ciasto nakłuć wi-
delcem.
Masa owocowa: namoczone na noc w lekko osolonej wodzie suszone morele lub śliwki gotować
25 minut i zagęścić płatkami owsianymi. Masę owocową poło\yć na ciasto i piec ok. 20 minut w
gorÄ…cym piekarniku.
Ciasto kruche z płatkami owsianymi: 2 szklanki mąki razowej i 1 szklankę płatków owsianych
wymieszać z 1/2 szklanki oleju (lub masła), dodać szczyptę soli i trochę wody, aby zagnieść ciasto.
Wysmarowaną olejem formę wykładać po kawałku ciastem, nakłuć widelcem, przykryć wilgotną
ściereczką na kilka godzin. Następnie posypać płatkami i orzechami i piec ok. 25 minut w tempera-
turze 180 stopni.
Zbo\a
Pszenica gotowana: 1 szklankę pszenicy wymyć i zalać na noc 3 szklankami wody, następnie go-
tować 20 min, pod koniec gotowania osolić i przelać do termosu na kilka godzin lub dogotować na
płytce ok. 2-3 godzin. Pszenicę mo\na te\ gotować na małym ogniu około 2,5 godziny lub w szyb-
kowarze 30 min. Posolić pod koniec gotowania.
Pszenica nie wymaga moczenia, gdy jest wstępnie lekko wypra\ona na wysmarowanej olejem
patelni. W czasie pra\enia stale mieszać, \eby się nie przypaliła.
48
Ry\ brązowy gotowany: Zalać 1 szklankę ry\u 1,5 szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować
do miękkości. W szybkowarze czas gotowania wynosi 50 min.
Pęczak gotowany: Namoczyć 1 szklankę pęczaku na noc w 3 szklankach wody, posolić, gotować
10 min., następnie zmniejszyć ogień i gotować na płytce około 1 godziny. W szybkowarze pęczak
gotuje siÄ™ szybciej.
Kasza gryczana gotowana: 1 szklankę kaszy gryczanej zalać 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody, dodać
1 ły\eczkę soli zagotować, przykryć przykrywką i na małym ogniu gotować15 min.
Kasza kukurydziana: Zagotować 3 szklanki wody, dodać szczyptę soli, wsypać 1 szklankę kaszy
kukurydzianej, gotować na małym ogniu około 20 min.
Kasza jaglana z kalafiorem i cebulą: Upra\yć 1 szklankę kaszy jaglanej na suchej patelni. Do
szybkowaru wło\yć uduszoną z olejem cebulę, surowy kalafior, wsypać kaszę, wlać 3 szklanki wo-
dy, dodać szczyptę soli. Gotować 50 minut na małym ogniu, następnie ugnieść jak ziemniaki.
Kasza jaglana z rodzynkami: Zagotować 4 szklanki wody, dodać 3/4 ły\eczki soli, 1 szklankę
kaszy jaglanej i gotować 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodać 2 ły\ki rodzynek i 1 ły\eczkę
miodu i wymieszać.
Zapiekanka z kaszy i grzybów: Cebulę udusić na oleju, dodać 30 dkg pokrojonych pieczarek.
Wymieszać z 2 szklankami ugotowanej kaszy (gryczanej, jęczmiennej, jaglanej lub ry\u). Przypra-
wić ziołami, solą, pieprzem. Zapiekać w naczyniu ogniotrwałym. Zamiast grzybów mo\na dodać
ró\ne warzywa. Posypać zieloną pietruszką.
Kiełkowanie pszenicy: na noc namoczyć ziarno pszenicy, następnie przeło\yć do słoika (lub spe-
cjalnej kiełkownicy) i 2 razy dziennie płukać na sitku. Po 5 dniach pszenica jest skiełkowana i na-
daje się do spo\ycia. Analogicznie mo\na kiełkować inne nasiona (słonecznik łuskany, pestki dyni,
nasiona rzodkiewki, lucerny, soi itp.).
Wyroby z mÄ…ki razowej
Naleśniki: 1/2 l mąki pszennej razowej lekko odsiać na sicie, dodać 4 ły\ki mąki gryczanej i zalać
3/4 l letniej wody (lub mleka sojowego), dokładnie wymieszać i pozostawić, na 2 godziny. Następ-
nie dodać 1 ły\kę oleju, nieco soli, wymieszać i sma\yć.
Makaron razowy: Lekko przesiać 2 szklanki mąki razowej, dodać 1 jajko, 3/4 szklanki wody i
szczyptę szarej soli, zagnieść ciasto i cienko rozwałkować i pokroić w paseczki, przesypując mąką.
Gotować 15 min. we wrzącej, osolonej wodzie. Wysuszony makaron mo\na przechowywać przez
długi czas. Gotowy makaron razowy mo\na te\ kupić w sklepach ze zdrową \ywnością.
Pizza z warzywami: Ciasto: zalać 1 szklanką ciepłej wody - 1 ły\eczkę dro\d\y, dodać pół ły\ecz-
ki miodu, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać 2 szklanki mąki z dodatkiem 3/4
szklanki mąki razowej, 1 ły\eczkę soli i 1/4 szklanki oleju. Po 20 minutach wałkować na grubość 1
cm, kłaść na blachę. Zalać sosem pomidorowym (1,5 szklanki soku pomidorowego zagotować z 2
szklankami wody, 3 ły\kami mąki i solą), nało\yć pokrojoną cebulę, paprykę, pomidor, pieczarki i
zapiec 30-40 min. w gorÄ…cym piekarniku.
Pierogi z soczewicą: Wymieszać 2 szklanki mąki pszennej razowej z 1 szklanką mąki białej, za-
gnieść ciasto, dolewając mleka i wody. Ciasto przykryć miską na pół godziny, następnie rozwałko-
wać. Wycinać kwadraty, nakładać farsz, składać po przekątnej i zlepiać brzegi. Gotować we wrzą-
cej, osolonej wodzie.
Farsz: zmiksować pieczarki (uduszone na oleju z cebulą) z gotowaną soczewicą i kaszą gryczaną.
Przyprawić majerankiem, solą, natką pietruszki.
Zupy
śur: 1,5 szklanki mąki pszennej razowej, zalać 1 l przegotowanej, letniej wody, dodać skórkę chle-
ba razowego, pozostawić na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu, przykryć gazą, Przecedzić i przecho-
49
wywać w lodówce.
Ziemniaki pokroić i zalać wrzącą wodą, ugotować, dodać sól, wlać zakwas, dodać cebulę udu-
szoną na oleju. Przyprawić \ur roztartym ząbkiem czosnku, sosem sojowym.
Zupa jarzynowa: Rozgrzać na patelni olej, wrzucić pokrojone jarzyny (marchew, seler, por, kala-
fior), dodać sól i zmniejszyć ogień i krótko dusić pod przykryciem. W czasie duszenia mo\na dodać
trochę wody. Następnie dodać kaszy (np. jęczmiennej), przyprawy (majeranek, czosnek, liść lauro-
wy, bazylia itp.) zalać wodą, posolić i ugotować zupę. Pod koniec gotowania mo\na zupę zabielić
jogurtem, dodać koperku lub zielonej pietruszki, sosu sojowego.
W ten sposób mo\na gotować zupę ogórkową, barszcz (dodać kiszonego barszczu), kapuśniak,
zupÄ™ pomidorowÄ…, grochowÄ…, rybnÄ…, z soczewicy itp.
Zupa cebulowa: Pokroić w krą\ki 5 cebul, zalać 3 szklankami wrzącej wody, posolić, ugotować i
zmiksować. Ugotowane 3 marchwie w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody i dodać sól. Wywar z mar-
chwi dolać do zupy cebulowej. Dodać 1 i 1/2 ły\ki oleju sojowego. Przyprawić bazylią. Posypać
koperkiem lub zieloną pietruszką. Podawać z grzankami z podsuszonego chleba razowego, pokro-
jonego w kostkÄ™.
Chłodnik: 1 litr mleka zsiadłego wymieszać z pokrojonym w paski surowym ogórkiem, ugotowaną [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • modologia.keep.pl
  •