[ Pobierz całość w formacie PDF ]

- smacznego...
pasta fresca
Sk"adniki:
- szynka parme’ska surowa [ok 120 z"/kg],
- ser parmezan,
- sa"ata
- ser SCAMORZA [to jest krowi ser] lub MOZARELLA
Plan dzia"ania:
- szynk´ pokroiç na cienkie plasterki,
- po"oÝyç na to sa"at´,
- posoliç, popieprzyç,
- posypaç tartym PARMEZANEM,
- MOZARELLÑ,
- i na 10 minut do pieca [ wg. szko"y fryburskiej: 2 zdrowaÊki ]
 sa"ata w oryginalnym przepisie to radicchio (czerwone, ma"e g"ówki podobne do naszej kapusty),
trudna do dostania zastepuje jà czasem z powodzeniem czerwona cykoria
rolada z wieprzowiny (zrazy)
Sk"adniki:
- 70 dkg  szynki wieprzowej,
- 1  cebula,
- 15 dkg  surowego boczku,
- 1-2  ogórki konserwowe,
- 1 szkl.  wody lub bulionu,
- 0,5 szkl. Êmietany.
Plan dzia"ania:
- szynk´ pokroiç na cienkie, d"ugie palstry,
- posoliç, popieprzyç, posmarowaç musztardà,
- do Êrodka w"oÝ kawa"ki ogórka i boczku i zawinàç, spiàç,
- obsmaÝyç,
- wrzuciç do garnka,
- podlaç bulionem i chwil´ dusiç,
- Êmietan´ zaprawiç sola i màkà  zahartowaç
- i dodaç do zrazów i jeszcze podusiç,
- smacznego...
24
W´drówka 51  Emilia  Romania
[ Kluseczki Pisarei ] [ PieroÝki tortellini ]
kluseczki Pisarei
Sk"adniki:
- 1 kg  màki,
- 2 szkl.  bu"ki tartej,
- 1 jajko,
- woda.
- sos:
- 1 "yÝka mas"a,
- oliwa z oliwek [oczywiÊcie EXTRA VIRGINE],
- warzywa [marchewka, cebula, seler naciowy],
- fasolka [boultti] szara,
- sos pomidorowy,
- ser [parmezan]
Plan dzia"ania:
- wymieszaç ciasto na kluseczki,
- powrzucaç do wrzàtku,
- chwil´ pogotowaç po wyp"yni´ciu.
- SOS: na rozgrzanà oliw´ z oliwek wrzuciç warzywa,
- fasolk´, zalaç sosem pomidorowym,
- polaç kluseczki i posypaç tartym serem,
pieroÝki tortellini
Sk"adniki:
- 1 kg màki
- 8 jaj
- 0 wody!!!
Plan dzia"ania:
- zagnieÊç ciasto,
- sprytnie kleiç te ma"e pieroÝki,
- jako farsz wsadzaç co komu do g"owy lub do r´ki wpadnie,
- gotowaç chwil´ po wyp"yni´ciu,
W´drówka 54  Grill ze smakiem
[ Sa"atka warzywna z rusztu ] [ Pstràg z rusztu ] [ Úeberka z rusztu ]
sa"atka warzywna z rusztu
Sk"adniki:
- 1 bak"aÝan
- 2 cukinie
- 1 g"ówka czosnku
- 1 kg pomidorów
- 1 "yÝka octu winnego
- 4 "yÝki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Plan dzia"ania:
- Cukini odcinamy ogonek, przecinamy na pó",
- bak"aÝany podobnie lecz tniemy w plastry (jak sà gorzkie to solimy, by puÊci"y sok) smarujemy oliwà i k"adziemy na ruszcie wraz z ca-
"ymi zàbkami czosnku.
- Najszybciej Êciàgamy bak"aÝany, nast´pnie czosnek (aÝ si´ zw´gli "upka), najd"uÝej cukinia.
- Pomidory kroimy na 8, bak"aÝany na 4, cukinia w kostk´, obrany czosnek, oliwa ocet, sól, pieprz i wszystko mieszamy.
- MoÝna dodaç pieczonà papryk´, ser feta.
pstràg z rusztu
Sk"adniki:
- 4 pstràgi
- 100 g bekonu w plastrach
- ga"àzka rozmarynu
- 1 p´czek pietruszki
- 1 cytryna
- 6 zàbków czosnku
- 4 "yÝki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
25
Plan dzia"ania:
- Ryb´ myjemy, a nast´pnie suszymy najlepiej papierowym r´cznikiem.
- Kroimy czosnek, pietruszk´ oraz rozmarynu i faszerujemy ryb´ (posolonà i popieprzonà wewnàtrz i na zewnàtrz).
- Ca"à ryb´ smarujemy oliwà, a nast´pnie obk"adamy bekonem.
- Gotowà posypujemy rozmarynem, skrapiamy cytrynà i oliwà.
- Najlepiej piec w specjalnych drutach [folii to zostawiç warstw´ powietrza]
Ýeberka z rusztu
Sk"adniki:
- 1 kg wieprzowych Ýeberek
- 4 zàbki czosnek
- 1 "yÝka "agodnego proszku chili
- 4 "yÝki oliwy (oleju)
- kilkanaÊcie kropli tabasco
- 3 "yÝki miodu
- 1 "yÝka octu winnego
- sól, pieprz
Plan dzia"ania:
- Úeberka kroimy w porcje i wk"adamy do miski.
- Wsypujemy mieszank´ chili (nie ostrego), siekany czosnek, tabasco, oliwa, pieprz i dok"adnie mieszamy.
- Odstawiamy w ch"odne miejsce na 2 godziny.
- Wstawiamy na ruszt, a octem zmieszanym z miodem smarujemy mi´so, aby uzyskaç glazur´.
- sposób na papryk´:
- Papryk´ przypalamy na ruszcie i wk"adamy w papierowy worek lub folie przeznaczonà do pieczenia.
- Zostawiç na kilka minut. Bez problemu skórka schodzi.
W´drówka 55  Litewski Smak
[ Zupa ziemniaczano-makowa ] [ Szczupak gotowany w barszczu ] [ Sztuka mi´sa w sosie grzybowym ]
zupa ziemniaczano-makowa
Sk"adniki:
- 1 szk. Maku
- 5 "yÝek cukru
- 5 ziemniaków
- 4 "yÝki mas"a [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • modologia.keep.pl
  •